mojtaba arabi 681 روز پیش
بازدید 4461 بدون دیدگاه

راهنمای خرید مادربرد | چگونه یک مادربرد خوب بخریم؟

خرید سی پی یو فقط نیمی از جنگ است. هنگام انتخاب مادربرد به دنبال چه چیزی هستید؟ بهترین پردازنده ها می توانند همه توجه را به خود جلب کنند ، اما انتخاب مادربرد می تواند به همان اندازه بسیار مهم باشد. ما به شما نشان خواهیم داد که چگونه می توانید مطابق با ویژگی های مورد نیاز خود، با راهنمای خرید مادربرد ، خریداری کنید.

برای آگاهی بیشتر می توانید راهنمای خرید کامپیوتر را مطالعه کنید.

پردازنده و چیپست خود را مشخص کنید؟

انتخاب دیگری بین INTEL و AMD وجود ندارد. باید براساس نوع کاربری، سی پی یو را انتخاب کنید . بر اساس انتخاب برند سی پی یو و چیپست موردنظر دست به انتخاب مادربرد بزنید. برای مطالعه بیشتر راهنمای خرید سی پی یو را بخوانید.

باید برای خرید مادربرد بین اینتل و AMD یکی را انتخاب کنید
باید برای خرید مادربرد بین اینتل و AMD یکی را انتخاب کنید

بدون ورود به مباحث فنی اجازه دهید تا دلیل انتخاب یکی از دو برند سی پی یو را برای شما بگویم:

اگر ابزارهایی دارید که با پورت فوق سریع تاندربولت کار می کنند پس حتما باید INTEL را انتخاب کنید چون اینتل در توسعه این فناوری نقش داشته است.

بهتر است بدانید: سوکت سی پی یو و چیپست مادربرد

آیا عملکرد چندهسته ای برای شما اهمیت دارد؟ پس انتخاب تان باید یک AMD باشد. سی پی یو های AMD در این زمینه از اینتل برتر هستند و تمرکز اینتل بر روی محاسبات اصلی متمرکز است.

آیا یک کامپیوتر گیمینگ نیاز دارید؟ هم AMD و هم اینتل در این زمینه پردازنده های توانایی ارائه کردند که قیمت های مناسبی هم دارند.۱۲۴۰۰F از اینتل پرفروشترین سی پی یو گیمینگ در دنیاست و سری AMD Ryzen 5000 نیز در بازی بسیار خوب هستند.

 نکته: نسل های بالاتر از رم های با ظرفیت و سرعت بیشتر پشتیبانی می کنند پس برای خرید مادربرد به نسل ها توجه کنید.

انتخاب سایز یا form factor

مسلما هرچه اندازه مادربرد بزرگتر باشد قابلیت های بیشتری را دارد. انواع پورتهای مختلف در تعداد متفاوت، سیستم خنک کنندگی بهتر و همچنین قابلیت های اضافی مثل RGBLED. بنابراین انواع مادربرد براساس سایز به ۴ دسته تقشیم می شوند:

اندازه مادربرد تاثیر مستقیمی بر کارایی و قیمت محصول دارد
اندازه مادربرد تاثیر مستقیمی بر کارایی و قیمت محصول دارد- عکس از MSI

سایز استاندارد ATX

یک برد استاندارد ۳۰.۵×۲۴.۴ سانتی متری با با تمام قابلیت های مناسب برای ساخت یک کامپیوتر است. برمبنای چیپست قابلیت هایی نظیر اورکلاک، و یا استفاده از میزان رم بالا یا تعداد بیشتر از ذخیره سازها است. خرید مادربردهای ATX به دلیل کارایی بسیار توسط کاربران با استقبال زیادی روبرو است.

سایز Micro ATX

اندازه این نوع از ATX کوچکتر است و به همین دلیل از امکانات کمتری هم پشتیبانی می کنند. معمولا هیت سینک کمتری دارند و قابلیت اورکلاک نیز برای آنها فعال نیست. ۲۴.۴×۲۴.۴ سایز رایج در این سری است. برای مصارف اداری و خانگی خرید مادربرد خرید مادربرد میکرو توصیه می شود.

سایز Mini ATX

کوچکترین سایز و به تبع آن کمترین امکانات در این سری ها در دسترس است و بیشتر به دلیل محدودیت های مکانی از این مادربرد استفاده می شود. جایی که کوچکترین کیس های باید استفاده شوند. ۱۷×۱۷ سانتی متر هم اندازه آنهاست.

سایز E-ATX

بزرگترین مادربرد با ابعاد ۳۰.۵×۲۷.۷ سانتی متر از حداکثر امکانات برخوردار است. سایز کیس نیز بزرگ و حجیم است و فقط برای حرفه ای ها توصیه می شود. کسانی که سی پی یو های High End به آنها اجازه می دهد تا از حداکثر میزان رم استفاده کنند بنابراین تعداد اسلات رم آنها به ۸ عدد هم می رسد. طبیعتا چون بزرگ هستند و امکانات زیادی دارند پس گرانتر هم هستند.

مقایسه مادربرد گیگابایت و ایسوس را بخوانید

خرید مادربرد با طرح و برنامه

اگر می خواهید نسبت کارایی به قیمت را بالا ببرید لازم است به نکات زیر برای خرید مادربرد توجه کنید:

برای خرید کردن نهایتا به یک نسل بعدی توجه داشته باشید
برای خرید کردن نهایتا به یک نسل بعدی توجه داشته باشید

آیا قصد ارتقا سیستم را در آینده دارید؟

معمولا سازنده های پردازشگر از یک سوکت برای دونسل استفاده می کنند به عنوان مثال پردازنده های نسل سیزدهم و دوازدهم اینتل با سوکت LGA1700  تولید می شوند پس با یک مادربرد سری ۶۰۰، ارتقا از نسل دوازده به سیزده برای شما فراهم می شود. AMD نیز تقریبا از همین الگو استفاده می کند به طوری که نسل ۳۰۰۰ و ۵۰۰۰ رایزن از سوکت پردازنده AM4 استفاده می کنند. چیپست های متفاوت در یک سری (مثل H610 و B650 از سری ۶۰۰ هستند) ظرفیت های متفاوتی دارند.

تعداد دستگاه متصل و تنوع پورت

همانطور که در بالا اشاره کردم دستگاه های صوتی و تصویری متصل به کامپیوترتان در انتخاب مادربرد تاثیرگذار است. آیا یک نمایشگر ۸K دارید و یا هدست واقعیت مجازی برای بازی دارید؟ نیاز به پورت USB-C و Thunderbolt و یا تعداد پورتهای USB2 شما هم می تواند موثر باشد مثلا Asus prime Z690P و Asus prime Z690A از نظر تعداد پورتها متفاوت هستند.

اتصالات شبکه

برای اینکه در شبکه باشید نیاز به Wi-Fi دارید  یا اینکه شبکه کابلی برای شما کافیست؟ گیمیر های حرفه ای یا از مادربردهای با پشتیبانی از WI-FI 6 استفاده می کنند یا سراغ پورت LAN 10 گیگابایتی بروید تا بعدا نیاز به یک کارت مجزا نداشته باشید.

اتصالات داخلی

ذخیره سازهای پرسرعت M.2 و یا بازی با کارتهای گرافیک پیشرفته را در نظر دارید بدانید که نسل های متفاوت اسلات PCI برای شما مهم است.

خنک کننده

پردازنده های بالارده ب گرمای زیادی تولید می کنند پس نیاز به مادربردی دارند که هیت سینک های خوبی در آنها تعبیه شده باشد. برای اورکلاک کردن هم این یک موضوع با اهمیت است.

نمای هیت سینک و خازن های مادربرد TUF GAMING  ایسوس
نمای هیت سینک و خازن های مادربرد TUF GAMING ایسوس

مدارتغذیه

حالا که صحبت از هیت سینک شد بهتر است تا در مورد مهم ترین قسمت مادربرد یعنی مدار تغذیه یا VRM هم نکاتی را بگویم. برق ۱۲ ولت پاور باید به ۱.۵ ولت برسد تا پردازشگر محاسبات را آغاز کند. هرچه پاور نوسان کمتری داشته باشد برای CPU بهتر است. این فرآیند از طریق خازن، چوک و ماسفت ها انجام می شود. هرچه تعداد فاز مدار بیشتر باشد نشان دهنده پاور clear ارائه شده به سی پی یو است. این موضوع در سی پی یو های بالارده و همینطور اورکلاک بسیار تاثیر گذار است.

مثلا asus tuf-gaming-z690-plus دارای ۱۵ فاز و asus ROG STRIX Z690-E دارای ۱۸+۱ فاز است که برای اورکلاک کردن مناسب تر است.

موارد بالا شما را به سمت یک خرید هدفمند با بودجه مناسب سوق می دهد. در ضمن برای خرید یک مادربرد خیلی آینده نگر نباشید زیرا سرعت تکنولوژی سرسام آورست پس دقیق و هدفمند خرید کنید. اگر می خواهید فقط بازی کنید و اورکلاک نکنید پس نیازی به خرید مادربردهای بالارده ROG ندارید پس ارزانتر را تهیه م یکنید.

بیشتر خریدران احتمالا در میان رده قرار می گیرند و نیاز به هزینه های انچنانی ندارند در حالیکه تمام نیازهای آنها برآورده می شود.

نورپردازی و شکل ظاهری

بیشتر مادربردهای گران قیمت از هدر های RGB بیشتری برای اتصال و مدیریت LED های به شما می دهند در حالیکه مادربردهای ارزانتر یا هدر ندارند یا تعداد کمی در اختیار شما قرار می دهند. این قضیه برای هیت سینک ها نیز درست است پس دقیقا به نیازتان توجه کنید و بعد از آن به ظاهر مادربرد اهمیت دهید.

مادربرد HIGH END تقریبا ۲۰۰۰ یورویی از MSI

محدوده قیمت

آخرین مرحله تقریبا به قیمت بر می گردد. اکثر مادربردهای میان رده به اندازه کافی خوب هستند و تفاوتهای آنها مربوط به آپشن های اضافه و برند تولید کننده می باشد. سعی کنید به سراغ مادربردهای خیلی ارزان نروید زیرا عملکرد CPU را محدود می کنند و در دراز مدت باعث عصبانیت شما می شوند.

یکی دیگر از مواردی که در مادربردهای میان رده و بالارده موجب تفاوت های قیمتی می شود فناوری های نوین مثل هوش مصنوعی است. مادربردهای رده بالا از این امکانات کم ندارند.

توصیه: اگر دانش فنی اورکلاک کردن را ندارید اصلا به سراغش نروید زیرا احتمالا راندمان کاری را پایین می آورید و درثانی طول عمر مفید قطعاتتان را کاهش می دهید. البته مادربردهای جدید از کارخانه با تنظیمات بهینه شده عرضه می شوند که می توانید از این تنظیمات استفاده کنید.

نتیجه گیری

انتخاب مادربرد مناسب برای یک کاربر از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا باعث افزایش بهره وری مادربرد می شود. به گارانتی معتبر در حین خرید مادربرد توجه کنید و از یک مرکز معتبر این برد مهم کامپیوترتان را تهیه کنید. آر تی جی سنتر ارائه کننده انواع قطعات کامپیوتری با ضمانت اصل بودن کالا و گارانتی معتبر است.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

enemad-logo