راهنمای خرید SSD| کدام اس اس دی مناسب است؟
SSD ها مزایای آشکاری نسبت به هارد دیسک های سنتی دارند: SSD ها سریع تر و کم صداتر هستند و انرژی کمتری مصرف می کنند در برابر شوک و ضربه مقاومت بیشتری دارند اما مشکل اینجا است که آنها دارای مجموعه ای از نام های اختصاری ذکر شده در مشخصات خود هستند، که می تواند تشخیص آنچه شما نیاز دارید را دشوار کند. در ادامه به راهنمای خرید SSD می پردازم.
برای آگاهی بیشتر راهنمای خرید کامپیوتر را بخوانید

خلاص شدن از شر داده های زیاد، واقعاً بسیار ساده است، تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک فرم فکتور و یک سرعت را انتخاب کنید. راهنمای ما به شما می گوید که چگونه؟
اس اس دی چیست؟
اس اس دی ها دنیای ذخیره اطلاعات را دگرگون کردند هم از نظر سرعت و هم از نظر اطمینان خاطر. یادم می آید که هارد دیسک های IDE، حجیم از نظر فیزیکی و کم حجم از نظر ظرفیت چقدر دربرابر شوک آسیب پذیر بودند و سرعت کمی داشتند. تا اینکه فناوری SATA حداقل مشکل سرعت را برطرف کرد. امروزه هاردهای دیسکی سنتی جای خود را به نوع جدیدی از ذخیره سازهای جامد به نام SSD داده اند.
انواع اس اس دی بر اساس فرم فکتور:M.2 در برابر ۲.۵ اینچی
ما با فرم فکتور شروع می کنیم. SSD ها اشکال و اندازه های مختلفی دارند، اما دو نوع رایج آن ها درایوهای M.2 و درایوهای ۲.۵ اینچی هستند. هر نوع مزایای خود را دارد: درایوهای M.2 کوچک هستندو مستقیماً به مادربرد شما متصل می شوند (نیاز به کابل ندارند و از طریق مادربرد انتقال اطلاعات را انجام می دهند) و برخی از انواع آنها سریعتر از مدل ۲.۵ اینچی هستند. به نوبه خود، درایوهای مستطیلی ۲.۵ اینچی که مانند یک درایو ذخیره سازی معمولی در رایانه شخصی قرار می گیرند، اغلب ارزان تر هستند.

برای انتخاب یک ذخیره ساز مناسب باید بدانید که مادربرد شما از پورت M.2 پشتیبانی می کند؟ برای آگاهی راهنمای خرید مادربرد را بخوانید. آیا فضای کافی برای نصب دارید؟ مخصوصا اگر لپ تاپ باشد. ویا اینکه اصلا سخت افازر شما این قابلیت را دارد که با تکنولوژی های SATAIII و NVMe سازگار باشد؟ در نهایت این بودجه شماست که تعیین کننده نوع و حجم ذخیره ساز است.
البته اگر مادربرد شما قدیمی باشد و این مدل ها را شناسایی نکند مدلهای U.2 و کارتهای اس اس دی PCI نیز در دسترس هستند.
راهنمای خرید مادربرد را بخوانید
در مادربرد های بالارده تعداد پورتهای SATA و M.2 بیشتر است و در میان رده ها هم این امکان برای شما فراهم است تا از هر دو نوع، به صورت همزمان استفاده کنید. معمولا ویندوز بر روی M.2 نصب می شود که سرعت بالاتری دارد و برای ذخیره سایر اطلاعات نیز از SATA استفاده می شود. ترکیبی از سرعت و قیمت بهینه!!!
انواع اس اس دی بر اساس سرعت: NVMe در برابر SATA
حالا بریم سراغ سرعت. هنگامی که یک SSD با درایو SATA یا NVMe در نظر گرفته می شود، اساساً یک میانبر برای محدوده سرعتی که می توانید از آن انتظار دارید می شنوید. همه SSD ها از یک رابط دیجیتال برای انتقال داده استفاده نمی کنند. برخی هنوز از Serial ATA (SATA) استفاده می کنند در حالی که مدل های جدیدتر از Non-Volatile Memory Express (NVMe) به جای PCI Express (PCIe) استفاده می کنند.

سرعت فناوری SATA
SATA قدیمی تر است و همانطور که انتظار دارید، درایوهای SATA کندتر از انواع NVMe هستند. رابط سرعت انتقال داده ها به و از SSD را محدود می کند. با این حال، SSD های SATA پیشرفت بزرگی نسبت به هارد دیسک (HDD) دارند – میانگین سرعت خواندن و نوشتن آنها در محدوده ۵۰۰ مگابایت بر ثانیه است که بین سه تا شش برابر سریعتر از یک هارد دیسک است. آن را با قیمت مقرون به صرفه ترکیب کنید و یک گزینه عالی برای ساخت و ارتقاء رایانه های شخصی مقرون به صرفه خواهید داشت. ما اکنون به طور مرتب به هر کسی که یک رایانه شخصی جدید میخرد، مخصوصاً هنگام ارتقاء رایانه قدیمی، SSDهای SATA را توصیه میکنیم. بهبود عملکرد نسبت به دیسکهای سخت، حتی در موقعیتهای پیش پا افتاده مانند بارگذاری یک وبسایت، به قدری قابل توجه است که اکثر مردم احساس میکنند از رایانهای کاملاً متفاوت استفاده میکنند.
فناوری SATA در نسل سوم خود به حداکثر سرعت ۶ گیگابایت بر ثانیه رسیده است.
هارد برای دوربین مداربسته
البته هارد دیسک های SATA هنوز هم به دلیل ظرفیت بالا کاربرد خود را دارند به خصوص در تجهیزات دوربین مداربسته، جایی که سرعت معیار مهمی نیست. ارزانتر هستند و هنوز هم کارایی لازم را دارند.
سرعت فناوری NVMe
سرعت تکنولوزی NVMe در حال حاضر ۵ تا ۶ برابر SATA است زیرا محدودیت های آن را ندارد و در ضمن به دلیل اتصال مستقیم به مادربرد سرعت آن تا رقم شگفت انگیز ۳۲ گیگابایت در ثانیه هم می رسد. این سرعت به لطف فناوری PCIe 4 میسر شده است. پی سی ای اکسپرس ورژن ۳ نیز در دسترس است که سرعت آن کمتر است. زیرا تعداد lane های این کانکتور در سرعت موثر است.
در حین خرید اس اس دی باید این نکته را در نظر قرار دهید که اس اس دی های NVMe هم با فرم فکتور M.2 و هم ۲.۵ اینچی موجود است. برای SATA فقط فرم فکتور ۲.۵ اینچی تولید می شود.
مزایای بیشتر
در SSD ها از فناوری حافظه فلش به نام NAND و فناوری حافظه پنهان پویا یا DRAM نیز استفاده می شود که باعث افزایش سرعت می شوند. در هر صورت اگر یک کاربر نهایی هستید نیاز به دانستن اطلاعات بیشتر ندارید اما همین قدر کافیست که یک اس اس دی ۲.۵ اینچی بدون DRAM هم از یک هارد دیسک سریعتر و پایدارتر است.
آیا SSD برای گیمینگ مناسب است؟
اس اس دی های SATA برای کارهای روزانه و گیمینگ به اندازه کافی سریع و قابل اعتماد هستند. NVMe ها نیز برای مصارف بالارده بسیار مناسبند ولی می توانید از آنها برای نصب ویندوز نیز استفاده کنید.

جمع بندی خرید SSD
در بالا سعی بر این بود تا از اضافه کردن نکات غیرضروری پرهیز شود. شما فقط کافیست به این دو سوال پاسخ دهید که:
- مادربرد من برای کدام سایز فضا در اختیار من می گذارد؟ SATA یا NVMe یا هر دو؟
- کدام کانکتور در دسترس است؟
سپس با توجه به بودجه نوع درست اس اس دی را انتخاب کنید که DRAM و NAND داته باشد یا نه؟
برای خرید SSD باید به گارانتی معتبر آن هم توجه کنید. فروشگاه آر تی جی سنتر ارائه کننده قطعات کامپیوتری با ضمانت اصل بودن کالا و گارانتی معتبر است.
نظرات کاربران